Is mijn moedermelkproductie voldoende?

Is mijn moedermelkproductie voldoende?

Laatste update: 26 juni, 2018

Borstvoeding is normaal en gezond voor zowel baby’s als moeders. Het is van groot belang in het leven van een mens. Daarom is het normaal dat we ons zorgen maken of onze moedermelkproductie voldoende is.

Hoe weten we of onze moedermelkproductie voldoende of normaal is? Is onze voorziening voor de baby normaal?

Borstvoeding gaat gepaard met een lager risico op gezondheidsproblemen voor baby’s. Moedermelk bevat cellen die antilichamen worden genoemd en die ziektes bestrijden om baby’s tegen ziektekiemen en ziektes te beschermen.

Veel moeders vragen zich op een bepaald moment af of hun moedermelkproductie voldoende is voor hun kind. Die angst komt vaak voor en er wordt aangenomen dat het zonder uitzondering alle moeders beïnvloedt.

Keer op keer hebben moeders het gevoel dat hun borsten niet vol zitten, omdat ze niet lekken, waardoor ze denken dat hun melkaanbod laag is. Er zijn echter aanwijzingen dat het lichaam zich aanpast aan de voedingsbehoeften van de baby.

Baby’s ontwikkelen zich in verschillende stadia en zo veranderen hun voedingsbehoeftes ook. Soms kan negatieve druk deze angsten zeker beïnvloeden. Het is echter niet iets ernstigs om je zorgen over te maken: het is gewoon een normaal gevoel van onzekerheid.

Vaak gaat deze angst gepaard met een gebrek aan kennis over de fysiologie van borstvoeding en de natuurlijke ontwikkeling van dit proces.

Bekers en flessen met moedermelk

In de melkvoorziening betekent een hogere vraag een hogere productie

We moeten niet vergeten dat de melkproductie rechtstreeks verband houdt met de vraag. Een verhoogde vraag betekent een verhoogde productie. Dit is normaal, omdat de melkproductie toeneemt als de voorraad laag is. Daarom is het niets om je zorgen over te maken.

In sommige gevallen kan echter medische aandacht vereist zijn. Soms kan er een de melkvoorraad afnemen, waardoor de voeding van de baby in gevaar komt. Het fenomeen waarbij de melktoevoer afneemt, staat bekend als hypogalactia.

Hypogalactia verwijst naar de lage productie van moedermelk, die niet voldoende voedingsstoffen kan bieden voor de baby. Deze aandoening verstoort de voeding van de baby.

Wat zijn de oorzaken van een lage moedermelkproductie?

Er zijn verschillende redenen waarom dit probleem optreedt. De meest voorkomende zijn:

  • Pijn aan de tepel. In het tepelhof kunnen zelfs scheuren ontstaan.
  • De baby kan erg langzaam zijn als hij borstvoeding krijgt. Soms slaagt een baby die veel slaapt er niet in om de klier te stimuleren. Daardoor onttrekt hij dus heel weinig melk, waardoor de productie onvoldoende gestimuleerd wordt.
  • De manier waarop de baby de borstvoeding tot zich neemt staat hem niet toe om dat op een goede manier te doen. Het kan een kwestie van de houding zijn of een korte tongriem.
  • Het onvoldoende legen van de borsten, wat zeldzaam is. In dit geval wordt aanbevolen om de ene borst te ledigen voordat de andere wordt gebruikt.
  • Het gebruik van een anticonceptiepil, vanwege het oestrogeengehalte.
  • Sommige borstoperaties.
Baby krijgt de borst

Is mijn moedermelkproductie voldoende en hoe verhoog ik dit?

Er is een krachtige techniek die is ontworpen met het doel moeders te helpen hun productie van moedermelk snel te verhogen. Het is gemaakt door de International Breastfeeding Consultant, Catherine Watson. Het bestaat uit het over-stimuleren van de borst met een kolf.

De specialist beveelt aan om een ​​kolf met een dubbele pomp te gebruiken. En elke borst om de 45 tot 60 minuten gedurende 5 minuten te kolven. ‘s Nachts kun je 4 uur rusten. In het begin wanneer je de melk begint te kolven, zul je heel weinig zien, maar daarom ben je het aan het stimuleren.

Met deze techniek kun je de hoeveelheid van de ene op de andere dag verdubbelen. Dit helpt effectief de productie van moedermelk te verhogen. Daarom verdient het de voorkeur om regelmatig melk af te kolven dan om je zorgen te maken over een lage voorraad op een specifiek tijdstip.

We weten dat deze techniek ingewikkeld kan zijn, naast het borstvoeding geven en zorgen voor je baby. Het is echter belangrijk om te weten dat de inspanning je in staat zal stellen om de gewenste resultaten te behalen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calhoun AH. Migraine Treatment in Pregnancy and Lactation. Curr Pain Headache Rep. 2017 Oct 4;21(11):46.
  • Becker M, Weinberger T, Chandy A, Schmukler S. Depression During Pregnancy and Postpartum. Curr Psychiatry Rep. 2016 Mar;18(3):32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.