Hoe je behoorlijk moedermelk moet kolven en bewaren

Hoe je behoorlijk moedermelk moet kolven en bewaren

Laatste update: 10 mei, 2018

Leren hoe je moedermelk moet kolven en bewaren heeft vele voordelen. Moedermelk op voorraad hebben die op de juiste manier is bewaard, kan erg behulpzaam zijn indien je niet bij je baby kunt zijn.

Als je lange tijd van je kind gescheiden bent, komt het goed van pas als je weet hoe je moedermelk moet kolven. Bovendien zal het de pijn verlichten die gepaard gaat met de melk die is opgehoopt in je borsten.

Er zijn verscheidene manieren waarop je moedermelk kunt kolven en bewaren. Ten eerste moet je in gedachten houden dat borstkolven op een eenvoudige en pijnloze manier melk kolven van moeder’s borsten. Hierover hoef je je alvast geen zorgen te maken. Anderzijds zal de kolf ook zorg dragen voor je borsten.

Nu de makkelijkste manier om te leren hoe je moedermelk moet kolven, is om dit handmatig te doen terwijl je borstvoeding geeft. Dit kun je doen dankzij de toeschietreflex die zorgt dat er bloed naar beide borsten stroomt. Daarom is het mogelijk melk te kolven uit een borst terwijl je baby borstvoeding krijgt aan de andere.

Het eerste wat je moet doen is je handen wassen. Vervolgens maak je de flessen schoon waarin je de melk gaat bewaren. De juiste fles zou een brede tuit moet hebben of een speciaal voorziene trechter. Voor je de fles gebruikt, moet je het schoonmaken met heet water en zeep. De fles steriliseren is niet nodig.

Als je melk moet kolven zonder dat je baby in de buurt is, neem dan even de tijd om je borsten te masseren. Masseer in een neerwaartse beweging, in de richting van je tepels. Indien mogelijk leg dan, vóór het kolven, gedurende 5 minuten warme kompressen op elke borst.

Handmatige borstkolf

Hoe je handmatig moedermelk moet kolven is erg simpel

Ten eerste hou je je borst tussen je wijsvinger, middenvinger en duim op ongeveer 5 tot 8 cm van je tepel. Duw naar binnen toe, richting de borstkas, om zodoende de melkklieren te bereiken.

Vervolgens draai je je duim en vingers naar je tepel toe. Dit betekent niet knijpen of glijden, maar eerder het draaien van je vingers zoals bij het maken van vingerafdrukken. Knijp niet in je tepel, enkel de areola.

Tegenwoordig zijn er vele borstkolven beschikbaar. Het is belangrijk om een zorgvuldige keuze te maken. Niet alle borstkolven werken voor iedere vrouw. Studies hebben uitgewezen dat sommige borstkolven zelfs het borstweefsel kunnen beschadigen.

Er is een grote keuze aan elektrische borstkolven. Er bestaan zelfs kolven met accessoires die je in staat stellen om beide borsten tegelijk te kolven.  Sommige kolven zijn kleiner en lichter en daardoor ideaal voor op reis of om mee te nemen naar je werk. Er zijn kolven die werken op batterijen en er bestaan er zelfs met adapters zodat je de kolf kan opladen in de auto.

Moedermelk bewaren in kolfzakjes

Hoe moet je moedermelk bewaren

Soms zal je de melk die je hebt afgekolfd gebruiken bij de volgende voeding of in de komende uren.  In dit geval hoef je alleen de melk in de babyfles gieten en bewaren in de koelkast.  Heb je direct afgekolfd in een fles dan hoef je de melk niet in een andere fles te gieten.

Wanneer je van plan bent om de moedermelk langere tijd te bewaren, dan kun je dit ten minste 3 maanden in de diepvriezer bewaren. Als je dit doet, dient de melk wel in gesteriliseerde zakjes of flesjes bewaard te worden. Ze moeten hermetisch zijn afgesloten en gemerkt met de datum van het kolven.

Verschillende soorten manieren om moedermelk te bewaren

De makkelijkste manier om moedermelk te bewaren is in kleine flesvormige zakjes, plastic babyflesjes of glazen flesjes. Wees er zeker van dat de flesjes die je gebruikt veilig zijn voor voedsel en geschikt voor de diepvries. De zakjes die je gebruikt moeten specifiek bestemd zijn voor het bewaren van moedermelk.

Zorg dat er nog wat lucht in de flesjes zit in plaats van ze te vullen tot aan de rand. Moedermelk zet uit wanneer het bevriest dus op die manier zal het flesje niet breken. Als je zakjes gebruikt, vouw dan de bovenkant om en sluit het af met een flexibel bandje of elastiekje.

Merk het flesje met de datum en tijd van het kolven. Gebruik altijd eerst de oudste melk. Als je de melk moet vervoeren en ergens anders dan thuis gaat gebruiken, probeer het dan koud te bewaren tot net voor gebruik.

Ontdooi je moedermelk op kamertemperatuur of plaats de fles in een kom met stromend heet water. Ontdooi het met zo min mogelijk hitte. Warm de moedermelk nooit op in de magnetron. Dit kan hete plekken veroorzaken en vernietigt de vitamines en enzymen waardoor je één van de grootste voordelen van moedermelk teniet doet.

Zorg ervoor dat de moedermelk volledig ontdooit is voordat je het aan je baby geeft. Geef je baby nooit geen gedeeltelijk ontdooide melk.

Het is normaal dat moedermelk zich scheidt tijdens het afkoelen. De dikkere ‘room’ zal naar de bovenkant drijven en het waterige deel blijft op de bodem. Je hoeft het alleen maar zachtjes te schudden om de melk opnieuw te mengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cortez MV., Soria EA., The effect of freeze drying on the nutrient, polyphenol and oxidant levels of breast milk. Breastfeed Med, 2016. 11: 551-554.
  • Peres KG., Chaffee BW., Feldens CA., Flores MIr C., et al., Breastfeeding and oral health: evidence and methodological challenges. J Dent Res, 2018. 97 (3): 251-258.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.