Handleiding voor de basiszorg van je pasgeboren baby

Een complete handleiding voor je baby bestaat er niet. Iedere baby is anders en heeft dus zijn eigen specifieke verzorging nodig. Maar we kunnen je wel helpen met enkele tips.
Handleiding voor de basiszorg van je pasgeboren baby

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 27 december, 2022

“Ik wou dat baby’s met een handleiding kwamen” zeggen de meeste nieuwe moeders tijdens de eerste dagen na de bevalling. Ook al bestaat zo’n handleiding niet voor pasgeboren baby’s, willen we je een korte gids bieden om je te helpen tijdens de eerste paar maanden van het moederschap.

Algemene instructies voor de verzorging van pasgeboren baby’s zijn moeilijk op te noemen, vooral omdat niet alle baby’s dezelfde behoeften hebben. Sommigen worden geboren met een aandoening die speciale aandacht vergt. Dit maakt het moeilijk om een handleiding te creëren die ieder onderwerp goed behandeld.

Maar dit is geen excuus voor ons om niet die nieuwe moeders te willen helpen die zich overdonderd voelen met hun eerste kindje. Hier zijn drie aanbevelingen die de gecompliceerde en prachtige taak van moeder zijn gemakkelijker zal helpen maken.

Voedingsbehoeften

Handleiding voor de basiszorg van je pasgeboren baby wat betreft de borstvoeding

Het eerste wat moeders moeten weten is dat er geen reden is om je rot te voelen als je denkt dat je niet voldoende melk produceert in de dagen na de bevalling. Baby’s activeren langzaam de hormonen oxytocine en prolactine, welke verantwoordelijk zijn voor de productie van dit waardevolle vloeistof.

Als er meer tijd verstrijkt met de baby aan de borst, zal het gemakkelijker worden om melk te produceren. Een cruciaal feit is dat tijdens die eerste paar dagen de melkklieren een substantie maken dat we colostrum noemen. Dit is de eerste melk en heeft een belangrijk immunologisch effect op de ontwikkeling van de baby.

Raak niet in paniek als je denkt dat je baby niet voldoende voeding krijgt of uitgedroogd raakt. Tijdens de eerste uren na de geboorte zijn een paar druppels colostrum voldoende om de kleine maag van de baby te vullen.

Ieder kind begint de wereld opnieuw.
-Anoniem-

Melkproductie zal verhogen als de baby meer zuigt.

Om te weten of je baby wel voldoende melk binnen krijgt, kun je bijhouden hoe vaak je luiers hebt moeten verschonen. Als deze nat zijn, is hij duidelijk niet uitgedroogd. 

Handleiding voor de slaaproutine

Handleiding voor de slaaproutine

Volgens specialisten kunnen pasgeboren baby’s wel 18 uur per dag slapen, maar moeders maken zich zorgen dat de slaaproutine niet regelmatig is. Baby’s worden soms iedere twee of drie uur wakker om gevoed te worden.

We kunnen ons herinneren dat baby’s in de baarmoeder veel tijd besteedden aan slapen. Er is namelijk geen verschil tussen dag en nacht in de baarmoeder. Hoe kunnen ze dan aan een nieuwe slaaproutine wennen?

Kinderarts Miguel Raga raadt aan dat moeders een schema maken waarop ze de baby’s de eerste 15 dagen voeden. De strategie bestaat uit het dagelijks opstaan om 6 uur ‘s ochtends om de de baby te voeden. Vanaf deze tijd moet je de baby iedere drie uur voeden. Dus om 6 uur, 9 uur, 12 uur, 3 uur, 6 uur en weer om 9 uur.  

Na de laatste keer, rond 9 uur ‘s avonds, kan de baby langer en dieper slapen. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat de baby voldoende borstvoeding krijgt. Dus als de baby ‘s nachts wakker wordt moeten we ze ook voeden.

Een pasgeboren baby kan wel 18 uur per dag slapen.

De sleutel van dit plan is om gedisciplineerd te zijn als je resultaat wilt. Veel moeders zeggen dat door deze methode hun baby’s al de tweede maand in staat waren om de hele nacht door te slapen.

Ontlasting

De eerste ontlasting van de baby zal heel donker zijn, tussen groen en bijna zwart in. Dit heet meconium en lijkt gemaakt van slijm en afscheidingen die de baby’s darmen verzameld hebben terwijl hij in de baarmoeder was.

Dus als je de eerste ontlasting van je baby ziet, en merkt dat de luier onder een donkere substantie zit, hoef je je geen zorgen te maken.

Hun spijsverteringsstelsel zal zich ieder uur aanpassen. Sommige baby’s hebben twee stoelgangen per dag, terwijl anderen er geen enkele hebben in 48 uur. Om er zeker van te zijn dat alles goed gaat, kun je een boekje bijhouden met de tijden waarop je baby ontlasting heeft.

Dan kun je de verpleegkundige op het consultatiebureau alle details geven als je voor de eerste controle gaat.

We weten dat er veel meer in de handleiding voor pasgeboren baby’s besproken kan worden. Maar we wilden ons richten op de basisbehoeften, omdat deze van belang zijn voor de meeste moeders.

Laat je niet overdonderen door de verantwoordelijkheden van het moederschap. Vertrouw in jezelf en je kunnen. We verzekeren je dat er geen betere manier is om voor je baby te zorgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.