De navelstreng: wat is het en wat is zijn functie?

Hierbij zullen we de eigenschappen en functies van de navelstreng uitleggen. Ook geven we informatie over de zorg van de navelstreng en het belang van de navelstreng voor de ontwikkeling van je baby.
De navelstreng: wat is het en wat is zijn functie?

Laatste update: 26 mei, 2018

De navelstreng speelt een rol tijdens de zwangerschap bij de ontwikkeling van de embryo. Het voorziet je baby van voedingsstoffen en geeft zuurstof aan het bloed.

Het is zo belangrijk dat veel ouders ervoor kiezen om het bloed uit de navelstreng te bewaren voor mogelijke stamcelbehandelingen in de toekomst.

De navelstreng: fundamenteel voor foetale ontwikkeling

De lengte van een navelstreng is ongeveer 50 tot 55 centimeter. Het heeft een spiraalvorm – zoals een oud telefoonsnoer – en heeft gemiddeld 10 tot 12 spiralen.

De navelstreng bevat twee navelstrengslagaders en een navelstrengader. Deze zitten allemaal samen in een vloeistof genaamd “het gelei van Wharton”.

Dit geleiachtige bindweefsel verstevigt de navelstreng en weerhoudt het van in de knoop raken.

De twee slagaders en de ader zijn geschikt in een driehoek: de slagaders vormen de onderkant en de ader het derde punt van de driehoek.

Vorming begint tussen de vierde en achtste week van de zwangerschap. Na de geboorte van je kind zullen de dokters de navelstreng doorknippen. Dit laat een permanent litteken achter: de navel.

Dit, samen met het uitstoten van de placenta, laat de tijdelijke karakter van deze organen zien. Ze worden beide gevormd voor een specifieke en kortstondige functie. Zodra ze hieraan voldaan hebben, worden deze organen afgestoten.

Terwijl je baby in de baarmoeder zit is de navelstreng je baby’s enige bron van voeding, bloed en zuurstof. Het is een verbinding tussen de placenta van de moeder en de navel van de baby.

Vanwege de genoemde functies is de navelstreng een onmisbaar onderdeel van de ontwikkeling van een embryo.

De navelstreng is ook een fysiek voorbeeld van de band tussen moeder en kind. Vanwege dit en vele andere dingen zijn moeders een essentieel onderdeel van het leven van hun kinderen.

Een embryo in de baarmoeder

De functies van de navelstreng

Naast de belangrijkste taak, de ontwikkeling van de embryo, heeft het ook andere functies:

  • Voeding: het biedt voeding aan de baby vanuit de placenta.
  • Ademhaling: het vervoert zuurstofrijk bloed naar de embryo.
  • Uitstoting: de kooldioxide die vrijkomt bij zowel het ademen als afval van de voeding wordt uitgestoten door de navelstreng.
  • Hoog stamcelgehalte: embryonale stamcellen zijn ongedifferentieerde cellen, wat betekent dat ze in elk soort cel kunnen veranderen. Ze kunnen veranderen in huidcellen en zenuwweefsel of cellen die het hart, nieren of andere organen vormen. Door deze cellen te bewaren kunnen ze later gebruikt worden om ziektes als leukemie, een ruggengraatletsel of hartproblemen te behandelen.
  • De overdracht van antilichamen: tegen het einde van de zwangerschap worden er antilichamen van de moeder overgebracht naar de baby. Deze antilichamen leveren een bijdrage aan het versterken van het immuunsysteem van de baby.
  • De preventie van pathologieën: volgens een rapport van Genome Biology kan de analyse van navelstrengcellen van premature baby’s helpen bij problemen met de longen, zoals BronchoPulmonale dysplasie BPD.

Zoals we zien is de navelstreng niet alleen een fundamenteel onderdeel van de vorming van nieuw leven. Het kan ook gebruikt worden om levens te redden.

De donatie van de navelstreng is een pijnloos proces dat gelijk na de bevalling gedaan kan worden.

De navelstreng is een fysiek voorbeeld van de band tussen moeder en kind.

Details met betrekking tot de zorg voor de navelstreng

Er zijn veel vragen over de zorg voor de navelstreng van een pasgeborene. Hier zijn er een paar van deze vragen.

Wanneer is het juiste moment om het door te knippen?

Medische professionals knippen volgens traditie de navelstreng direct door na de geboorte.

Echter adviseert het World Health Organization en andere onderzoekers om 30 tot 120 seconden te wachten voordat je het doorknipt.

Het resultaat daarvan is dat de kans minder groot dat de baby bloedtransfusie nodig heeft of leidt aan intraventriculaire bloeding.

Als je van plan bent de navelstreng te doneren moet hij echter wel gelijk doorgeknipt worden.

De navelstreng bij de geboorde

Hoe zorg je voor de navelstreng van je pasgeborene?

Het stukje dat nog vast zit aan de navel van je baby zal binnen een paar dagen opdrogen en eraf vallen.

Dit gebeurt gewoonlijk op de eerste of tweede dag. Ondertussen moet je het gebied eromheen schoonmaken met isopropyl alcohol 70% en het afdekken met een steriel gaasje.

Volgens een recent onderzoek is het niet noodzakelijk om het overgebleven stukje navelstreng met deze middelen te verzorgen. Je kan het ook alleen goed droog houden.

Echter kan het schoonmaken helpen tegen infecties op plekken waar veel bacteriën zitten.

Kan ik mijn pasgeborene in bad doen?

Ja, dat kan. Maar je moet na afloop de navelstreng en het gebied er om heen altijd zorgvuldig afdrogen.

Hoe weet ik zeker dat alles oké is?

Als je denkt dat het er raar uit ziet, het raar ruikt, het bloed of er vloeistof uit komt moet je contact opnemen met de dokter.

Het is normaal als het een klein beetje bloed, maar bij grotere hoeveelheden zal je contact op moeten nemen met je dokter. Hij of zij kan antibiotica voorschrijven om infectie te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.