De emotionele intelligentie van je kind stimuleren

Emotionele intelligentie begint zich in de vroegste jaren te ontwikkelen. Alle kleine uitwisselingen die kinderen hebben met hun ouders, leraren en met elkaar, bevatten emotionele boodschappen.
De emotionele intelligentie van je kind stimuleren
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 januari, 2019

De emotionele intelligentie van je kind stimuleren betekent dat je hem waardevolle en nuttige kennis doorgeeft waar hij zijn leven lang wat aan zal hebben.

Als moeders en vaders hebben we een eindeloze hoeveelhe id psycho-pedagogische middelen tot onze beschikking. Hiermee kunnen we aan de ene kant zelf leren. Aan de andere kant kunnen we zo beter voldoen aan alle behoeften van onze kleintjes.

Dat betekent natuurlijk niet dat we alles moeten opnemen wat ons wordt verteld. Daar volgt gelijk de conclusie uit dat we niet elke benadering of theorie toe hoeven te passen.

Het betekent alleen maar dat we aan het denken worden gezet en gebruik maken van wat in ons gezin nodig is.

Emotionele intelligentie begint zich in de vroegste jaren te ontwikkelen. Alle kleine uitwisselingen die kinderen hebben met hun ouders, leraren en met elkaar, bevatten emotionele boodschappen.
–Daniel Goleman–

Met dit in gedachten kunnen we gerust zeggen dat het concept van Emotionele Intelligentie een revolutie heeft teweeggebracht op het gebied van persoonlijke groei, onderwijs en psychologie in het algemeen, sinds de publicatie van het baanbrekende boek van Daniel Goleman over dit onderwerp in de jaren negentig.

Ouders zouden zich bewust moeten zijn van deze theorie en de implicaties ervan. Dit om de eenvoudige reden dat deze theorie een manier biedt om onze kinderen op te voeden tot gelukkigere en meer uitgebalanceerde individuen.

Vandaag zullen we hier vier interessante boeken over dit onderwerp bekijken, die je zeker nuttig zult vinden.                            

1.  Emotionele Intelligentie opbouwen: technieken om innerlijke kracht bij kinderen te ontwikkelen (Linda Lantieri en Daniel Goleman)

De emotionele intelligentie stimuleren met een boek van Linda Lantieri en Daniel Goleman

Daniel Goleman legt uit dat, door onze kinderen emotioneel op te voeden in het heden, we hen een betere toekomst bieden. Dit eenvoudige, duidelijke en vooral praktische boek geeft ouders de ideeën en hulpmiddelen om dit te kunnen bereiken.

Één van de meest interessante aspecten van dit boek is dat het een praktische handleiding en een audio-cd met gesproken woord bevat. Bovendien vertelt Goleman zelf op de cd hoe we de emotionele intelligentie van onze kinderen kunnen stimuleren in het dagelijks leven.

Daarnaast kunnen kinderen ook  zelf gebruik maken van deze materialen en tips.

2. 200 manieren om de emotionele intelligentie van een jongen te verhogen (Will Glennon)

Dit is echt een sensationeel boek. De auteur benadrukt voortdurend de waarde van liefde, steun en vertrouwen als educatieve toetsstenen.

De emotionele middelen en strategieën die we onze zonen bieden, moeten hen helpen respectvolle, gevoelige mensen te worden. Menselijke wezens die in staat zijn om zichzelf te kennen en te waarderen. Mensen die hun gevoel van eigenwaarde belangrijk vinden en met empathie reageren op de mensen om hen heen.

Daardoor heeft dit boek interessante tips voor leraren, grootouders en vrienden van de familie, evenals voor ouders. Een waardevolle bron voor de dagelijkse opvoeding.

3. Wat moet je doen als je bang en bezorgd bent: een gids voor kinderen (James J. Crist)

Is jouw zoon of dochter één van die kinderen die overal bang voor lijkt te zijn? Veel kleine kinderen doorlopen een fase waarin zich achter elke hoek een schaduw lijkt te verbergen.

Nieuwe angsten verschijnen: angst voor water, het donker, wat zich onder het bed of in de kast bevindt, angst om met nieuwe mensen te praten, clowns, op de trein stappen …

  • Dit is een normaal proces. De manier waarop we reageren is echter van cruciaal belang om onze kinderen te helpen deze situaties het hoofd te bieden.
  • James J. Crist, de auteur van het boek, is een psycholoog die gespecialiseerd is in kindertrauma. Hij heeft een jarenlange ervaring om kinderen te helpen hun angsten te begrijpen, te rationaliseren en te overwinnen.
  • Een ander pluspunt is dat ook kinderen dit boek kunnen lezen. Het zal hen zelfs helpen antwoorden te vinden op problemen die zo complex en zo alledaags zijn als de dreiging van terrorisme.

4. Het grote, dikke boek over gevoelens (Mary Hoffman and Ros Asquith)

Als je kind vier jaar of ouder is, is dit boek ongetwijfeld voor jou. Het boek begint met het stellen van een eenvoudige vraag: “hoe voel je je vandaag?”

Het grote, dikke boek over gevoelens gaat verder met het verkennen van emoties zoals geluk, verdriet, verveling, interesse en andere gevoelens. Het eenvoudige taalgebruik moedigt zelfs heel jonge kinderen aan te leren over het herkennen van en praten over hun gevoelens.

Dit soort communicatie is ongetwijfeld het beste middel om aan de ene kant zelfkennis en aan de andere kant de emotionele dialoog te bevorderen. Beide zijn essentieel voor een goede gezinsdynamiek.

De emotionele intelligentie stimuleren met een boek van Mary Hoffman and Ros Asquith

Daarnaast bevat het boek ook interessante verhalen die ouders aan hun kinderen ‘s avonds kunnen voorlezen.

Al met al is dit een boeiende mogelijkheid om kleintjes een goede start te geven op hun reis naar emotionele intelligentie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.