Moeten we baby's in het bed van hun ouders laten slapen?

Slaap jij nog lekker met je kleintje in één bed? Het heeft voor- en nadelen, maar de keuze is aan jou.
Moeten we baby's in het bed van hun ouders laten slapen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 03 januari, 2019

Baby’s in het bed van hun ouders laten slapen zorgt voor veel controverse. Het is zelfs moeilijk om experts te vinden die het met elkaar eens zijn over wat het beste slaaparrangement is.

Soms rechtvaardigen de voordelen van het samen slapen niet altijd de kosten voor ouders, die aspecten als privacy en vooral rust moeten opofferen.

Als je twijfelt over wat het slaaparrangement zou moeten zijn, raden we aan dat je een overeenkomst sluit met je partner.

Als je kiest om je baby bij je te laten slapen, moet je altijd zorgen dat je voldoet aan de behoeften van het kind en niet alleen aan die van jullie zelf.

Moeten we baby’s in het bed van hun ouders laten slapen?

Als baby’s opgroeien, kan slapen in het bed van hun ouders een moeilijke gewoonte worden om te doorbreken. Veel baby’s beginnen een paar jaar in hun eigen bed te slapen en na een tijd waarin ze in het bed van hun ouders mochten slapen, beseffen ze dat ze dat fijner vonden.

Een bed delen kan positief zijn voor moeders die borstvoeding geven, omdat het niet nodig zal zijn om uit bed te komen om de baby te voeden.

Daardoor zal de overgang tussen wakker zijn en slapen veel minder opvallend zijn. Er is ook niets zo geruststellend als een slapende baby liggend op de borst van zijn of haar moeder.

Om de beslissing te nemen, moet je eerst kijken of het beter is voor de baby om in het bed van de ouders te slapen. Zo ja, dan is het misschien een goed idee. Als het echter om een of andere reden niet comfortabel is voor de ouders of de baby, dan zou de baby niet in hetzelfde bed moeten slapen als de ouders.

Kortom, het belangrijkste is om de beste beslissing voor het hele gezin te nemen en het juiste te doen, door rekening te houden met de belangen van iedereen die erbij betrokken is. Het is een persoonlijke beslissing en een keuze die flexibel genoeg is om te veranderen als het nodig is.

Moeten we baby's in het bed van hun ouders laten slapen

Voordelen van baby’s in het bed van hun ouders laten slapen

Dit zijn de belangrijkste voordelen van baby’s in het bed van hun ouders laten slapen:

1. Synchroniseert slaaptijden

Moeders zijn diep verbonden met hun baby’s, vaak tot het punt dat samen slapen ervoor kan zorgen dat slaapcycli synchroniseren.

2. Maakt borstvoeding makkelijker

Een bed delen met de baby is erg comfortabel voor moeders, vooral omdat ze ‘s nachts niet op hoeven te staan om borstvoeding te geven. Bovendien is het goed voor de melkproductie, om de ovulatie te onderdrukken en het kind aan te laten komen.

“De beslissing nemen om een baby te krijgen is belangrijk. Het is beslissen om je hart voor altijd buiten je lichaam te laten zwerven.”
–Elizabeth Stone–

3. Verbetert slaap

Baby’s die met hun moeder slapen en moedermelk drinken, brengen minder tijd door in de diepere stadia van de slaap. Lichte slaap wordt fysiologisch meer geschikt en veiliger geacht voor baby’s geacht.

De bewegingen van de moeder en de geuren van moedermelk dichtbij dragen er aan bij dat de baby lichter slaapt, maar gedurende langere tijd.

Problemen met baby’s in het bed van hun ouders laten slapen

Hieronder leggen we de nadelen van baby’s in het bed van hun ouders laten slapen uit:

1. Intieme momenten

Na de bevalling kan het voor sommige paren moeilijk zijn om seksuele relaties te hervatten. Als ouders besluiten om een bed met de baby te delen, kan dit hun privacy beïnvloeden. Deze situatie, of de ouders er nu wel of niet voor hebben gekozen, wordt een extra obstakel voor de seksuele ontwikkeling van de ouders.

2. Wiegendood

Het grootste risico van met een baby in hetzelfde bed slapen, is verstikking. Hetzij door de ouders, onvrijwillig tijdens het slapen, hetzij door een onderdeel van het bed, zoals kussens of lakens.

Daarnaast is er ook het gevaar van uit bed vallen of bijvoorbeeld oververhitting als de baby te bedekt is.

Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat baby’s jonger dan 3 maanden die in het bed van hun ouders slapen, 5 keer meer kans hebben om te overlijden aan wiegendood.

Kinderen in het bed van hun ouders laten slapen heeft voordelen maar ook nadelen

3. Beïnvloed de zelfstandigheid

Voor de zelfstandigheid van kinderen en een goede psycho-emotionele ontwikkeling is het beter om te leren om alleen te slapen, in hun eigen bed, vanaf de geboorte. Anders zal het moeilijk zijn om ze op lange termijn te scheiden van hun ouders.

Tot slot, vergeet niet dat dit uiteindelijk het besluit van de ouders is. Het bed delen heeft bepaalde voordelen, omdat het zorgt voor een hechte band tussen de baby en de ouders. En het maakt het voeden, onder andere, ook makkelijker.

Zoals je echter hebt gezien, is dit gebruik niet helemaal veilig en heeft het zo zijn nadelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.