Hoe en wanneer je baby met vast voedsel kan beginnen

Hoe en wanneer je baby met vast voedsel kan beginnen
Marta Guzmán

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Marta Guzmán.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Zodra je baby 6 maanden oud is, is het tijd om hem kennis te laten maken met vast voedsel. Het is belangrijk dat ouders leren hoe ze deze verandering op de best mogelijke manier kunnen aanpakken.

Gedurende de eerste 6 maanden van een baby’s leven is moedermelk het belangrijkste onderdeel van de voeding van een baby. Wanneer moedermelk geen optie is, neemt zuigelingenvoeding natuurlijk die plaats in.

Over het algemeen verdubbelen baby’s hun geboortegewicht in ongeveer de eerste 4 maanden van hun leven tot gemiddeld ongeveer 7 kg. Op dit punt zijn ze al klaar om hun eerste vaste voedsel te nemen. Natuurlijk moet je altijd de aanwijzingen van je (kinder)arts opvolgen.

Vast voedsel: een hele nieuwe wereld voor baby’s

Het eerste advies dat we je willen geven wanneer je je baby met vast voedsel wilt laten beginnen is: doe het rustig aan. Meestal is het zo dat wanneer je je baby zijn eerste lepel voedsel geeft, hij alles direct weer naar buiten duwt. Dit is normaal.

Het kan zijn dat hij nog niet het vermogen om het voedsel naar de achterkant van zijn mondje te brengen om door te slikken. Vergeet niet dat hij dit nog nooit eerder heeft gedaan!

Volwassenen hebben graag een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen in hun dieet. Baby’s moeten echter beetje bij beetje aan nieuw voedsel wennen, omdat alle smaken volledig nieuw voor hen zijn.

Vergeet niet dat je baby nog nooit iets stevigers heeft geprobeerd dan moedermelk of zuigelingenvoeding. Het is dan ook logisch dat hij waarschijnlijk wat tijd nodig heeft om te wennen aan eten.

Als je merkt dat zijn eten te dik voor hem is, leng het dan voor de eerste paar pogingen wat aan met een beetje water. Je kunt later proberen het in wat vastere vorm aan te bieden.

Heb geduld, Rome werd ook niet op één dag gebouwd

Begin met slechts een half lepeltje eten. Praat met je baby terwil je hem het eten geeft en geef positief commentaar. Zeg dingen als: “Ziet dit er niet lekker uit?”

Vergeet niet dat je baby in het begin misschien niet weet wat hij moet doen. Hij lijkt misschien in de war of hij trekt zijn neusje op. Misschien speelt hij met het eten in zijn mond of wijst hij het simpelweg helemaal af. Maar ook als dat gebeurt, laat je niet ontmoedigen!

Een andere manier om voor de eerste keer nieuw voedsel in het voedingspatroon van je baby op te nemen, is door tegelijkertijd melk (moedermelk of zuigelingenvoeding) aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld afwisselen tussen een halve lepel voedsel en een halve lepel melk.

Vast voedsel: een hele nieuwe wereld voor baby's

Zodra je baby heeft geleerd zijn eerste vaste voedsel te eten, is het een goed idee om één voor één nieuwe voedingsmiddelen te introduceren. Op deze manier weet je zeker dat je baby zal wennen aan het proberen en eten van allerlei smaken.

Hou er rekening mee dat wanneer je iets nieuws introduceert, je 5 tot 7 dagen moet wachten voordat je weer een nieuw voedingsmiddel aanbiedt. Hierdoor kun je mogelijke voedselallergieën of -intoleranties opmerken en identificeren. En om dezelfde reden, zou je in deze fase geen nieuwe voedingsmiddelen moeten mengen. Begin liever met maaltijden met slechts één ingrediënt.

Het feit dat je baby is begonnen met het eten van vast voedsel, betekent nog niet dat het tijd is om te stoppen met het geven van borstvoeding of zuigelingenvoeding. De aanvullende voeding van je baby is bedoeld om samen te gaan met de melkvoedingen en niet om de melk direct te vervangen.

Je kunt beginnen met pap

Verrijkte papsoorten zijn een goede bron van ijzer en vitamine B voor kinderen. Ze helpen ook om de calorieën te leveren die je baby nodig heeft. Het aanbieden van kleine hoeveelheden eenvoudige papsoorten met moedermelk of zuigelingenvoeding is een goede manier om je baby kennis te laten maken met vast voedsel.

Je moet natuurlijk nooit pap in de fles van je kind doen. Je kind zou zich kunnen verslikken. Bovendien, als je je baby op eigen houtje, zonder doktersadvies, pap in zijn flesje zou geven, zou dat ertoe kunnen leiden dat je baby te zwaar wordt.

Ga verder met groenten en daarna met fruit

Ouders beginnen het aanvullende voedingspatroon van hun kind meestal met de introductie van enkelvoudige pap, wat betekent dat je één graansoort per keer introduceert.

Er zijn geen aanwijzingen dat vast voedsel in een specifieke volgorde moet worden geïntroduceerd. We raden echter aan te beginnen met papsoorten, om daarna door te gaan naar groenten en vervolgens fruit.

Ga verder met groenten en daarna met fruit

Het is een geweldig idee om je baby al op jonge leeftijd te wennen aan het eten van groenten. We weten allemaal dat peuters en oudere kinderen geneigd zijn om groenten af te wijzen. Baby’s ontwikkelen echter veel gemakkelijker een voorkeur voor groenten – gebruik dat in je voordeel!

Begin je baby groenten aan te bieden bij de lunch. Later kun je je baby gepureerd fruit geven als een gezonde snack in de ochtend of de middag.

Elk kind heeft zijn eigen ritme en zo is het ook met eten

Dwing je kind niet om te eten als hij huilt of zijn hoofdje wegdraait als je hem iets nieuws aanbiedt. Als je kleintje systematisch weigert te eten, is het misschien beter nog even terug te gaan naar alleen borstvoeding of flesvoeding.

Je kunt proberen hem op een later tijdstip vast voedsel aan te bieden. Je kind vast voedsel laten eten is een geleidelijk proces. Vergeet niet dat je kind uit moedermelk of flesvoeding alle voedingsstoffen haalt die hij nodig heeft.

Om ervoor te zorgen dat je kind in de toekomst een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft, is het belangrijk om je baby te laten wennen aan een verscheidenheid aan voedsel terwijl hij nog klein is. Dit is trouwens ook het moment om je kind te leren zijn of haar eetlust te regelen.

Dwing je baby niet om meer te eten dan hij wil. Zo help je hem namelijk te herkennen wanneer hij vol zit. Anderszijds kan het zijn dat je kind zijn eten op heeft en nog steeds honger heeft. Geef hem in dat geval nog wat meer eten of geef hem wat melk (moedermelk of flesvoeding) zodat hij geen honger heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Birch LL, Doub AE. (2014). Learning to eat: birth to age 2 y. Am J Clin Nutr. Mar;99(3):723S-8S.
  • Coulthard H, Harris G, Emmett P. (2009). Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr. 2009 Jan;5(1):75-85
  • Fernández-Vegue, Marta Gómez. (2018). “Alimentación Complementaria.” Asociación Española de pediatría.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.