Je baby moet dichtbij je zijn om te kunnen slapen

Je baby moet dichtbij je zijn om te kunnen slapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 25 augustus, 2018

Als een baby geboren is, wordt slaap één van de fundamenten voor hun ontwikkeling. Slapen is ook nodig voor de moeder. De manier om allebei in slaap te vallen en genoeg uren te rusten is om dichtbij elkaar te blijven en samen te slapen. We zullen uitleggen waarom.

Je baby moet dichtbij je zijn om in slaap te vallen en in slaap te blijven. 

Samen slapen

Je baby heeft slaap nodig voor haar ontwikkeling

Door samen te slapen, ontneem je haar redenen om te huilen. Ze hoeft niet meer te huilen om je te roepen.

Als een baby dichtbij haar vader en moeder is, ervaart ze al deze voordelen:

  • Ze reguleert de temperatuur beter.
  • Haar hormonen zijn op een stabieler niveau.
  • Hartslag is stabiel.
  • De ademhaling verbetert.
  • Haar immuunsysteem versterkt.
  • De enzymproductie neemt toe.

Hierdoor zijn kinderen die meer tijd dicht bij hun ouders doorbrengen gezonder. Ze zijn minder vaak ziek en komen ze meer aan in gewicht.

Dichtbij je baby zijn verbetert de borstvoeding

Het is gemakkelijk. Als ze honger krijgen, is hun moeder er al om ze meteen te voeden. Veel baby’s beginnen niet eens te huilen.

Daarom krijgen baby’s die bij hun ouders slapen langer borstvoeding.

Deze baby’s drinken meer moedermelk per keer en drinken ook meer ‘s nachts als hun moeder er de hele tijd is. Dit is voordelig voor de baby.

Ook al worden ze vaker wakker ‘s nachts, baby’s die borstvoeding krijgen vallen vroeger in slaap en hun moeders ook. Het is een natuurlijk proces van het lichaam.

Borstvoeding

De Kangoeroemethode

In de meeste ziekenhuizen in de wereld wordt de ‘kangoeroemethode’ gebruikt.

Het is bewezen dat het goed is omdat baby’s hiermee:
  • meer aankomen
  • een stabielere hartslag hebben
  • rustiger zijn
  • gezonder zijn
  • het ziekenhuis eerder kunnen verlaten

De kangaroemethode om voor baby’s te zorgen kan bij ieder kind toegepast worden, of het nu vroeggeboren is, op tijd, gezond of ziek. Het is de beste manier om voor een baby te zorgen.

Het heeft in principe te maken met huid-op-huid contact bieden, borstvoeding op verzoek, en de zorg voor zowel moeder en baby.

Een gezond kindje heeft alleen contact met de moeder nodig en voeding.

Als de baby vroeggeboren is of bijvoorbeeld ondergewicht of een aandoening heeft, zal huid-op-huid contact dienen als de basis voor de medische zorg die ze moeten krijgen.

Wat is co-slapen?

In landen zoals Japan, waar co-slapen de norm is, is her percentage kinderen dat sterft aan wiegendood in verhouding een van de laagste ter wereld.

Je kunt co-slapen door in hetzelfde bed te slapen, een speciaal ontworpen ledikant te hebben dat aan het bed van de ouders gemaakt wordt, of door een gewoon ledikant te gebruiken, met een zijkant eraf gehaald.

Het gemak om niet uit bed te hoeven, vooral als het koud is, staat de moeder en de baby toe om bijna meteen weer in slaap te vallen. 

De moeder weet eigenlijk vaak niet precies hoe veel keer ze wakker is geweest, omdat ze helemaal niet goed wakker is geworden.

Neurologische ontwikkeling werkt het best tijdens de minst diepe slaapfase en dus zorgt co-slapen er niet alleen voor dat de baby meer moedermelk krijgt, wat ideaal is voor hun fysiologische bescherming, maar het vergroot ook de mentale ontwikkeling.

Doordat er voeding dichtbij is, kunnen ze hun ademhaling synchroniseren met die van hun ouders. Zo voelen ze zich veilig met hun verzorgers zo dichtbij mogelijk. Baby’s die co-slapen met hun ouders slapen meestal beter.

Dit betekent dat ze beter uitgerust zijn. Ze zullen meer energie hebben voor de dag, overdag actiever kunnen zijn en zich dus beter kunnen ontwikkelen.

In de loop van de geschiedenis heeft de mens altijd samen geslapen, zelfs toen we nog aap-achtigen waren en in grotten woonden. Het is pas iets van de laatste 150 jaar, met de komst van huizen met meerdere kamers, dat baby’s gescheiden zijn van hun ouders als ze slapen.

Ter afsluiting willen we nog zeggen dat als de moeder net zo hard slaap nodig heeft als de baby, ze gewoon lekker samen slapen moeten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.