Als je partner niet waardeert wat je tijdens het ouderschapsverlof doet

Als je partner niet waardeert wat je tijdens het ouderschapsverlof doet
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 april, 2018

Geloof het of niet maar er zijn veel partners die het opvoeden van een kind niet op waarde schatten. Deze mensen zien het belang van ouderschapsverlof niet in. De eerste paar maanden zijn fysiek en emotioneel net zo zwaar en vaak nog zwaarder dan een volledige werkweek.

Zowel mama’s als papa’s kunnen ervoor kiezen om enkele jaren thuis te blijven en voor de kinderen te zorgen. Er is echter iets dat niet mag vergeten worden. Hoewel ze niet naar hun werk gaan, is deze taak net zo belangrijk.

Aan het einde van elke dag zijn we helemaal uitgeput en dit is volkomen terecht. Vandaag zullen we bij hier in dit artikel wat dieper op ingaan.

Het belangrijkste is dat jullie beseffen dat een koppel zijn inhoudt dat jullie elkaar als een team ondersteunen. Het opvoeden van een kind hangt vooral af van samenwerken, voor elkaar zorgen en empathie. Als deze basiszaken niet gerespecteerd worden dan zal het ongetwijfeld een moeilijke uitdaging worden.

Het zal zwaar doorwerken in de relatie als een van de ouders zich eenzaam of onbegrepen voelt terwijl hij of zij de zorg op zich neemt en de partner buitenshuis werkt.

Als onze partner niet waardeert wat we allemaal doen tijdens het ouderschapsverlof

Er zijn fantastische en uitzonderlijke echtgenoten met wie het gemakkelijk is om in harmonie samen te leven. Een perfecte symfonie waar geen plaats is voor verwijten. Hier komen klassieke zinnen zoals ‘ik help mijn vrouw’ of ‘ik help mijn partner een handje’ niet voor.

Vermoeide moeder

Niemand helpt een handje omdat een familie zijn betekent dat er aan een gezamenlijk project wordt gewerkt. Een project dat een combinatie van moeite en toewijding vergt.

Dit pact werd reeds enige tijd geleden gemaakt. Wanneer een van de ouders de keuze maakt om  ouderschapsverlof te nemen om de kinderen te kunnen opvoeden, dan moet de andere ouder zijn rol opnemen en het werk van zijn of haar partner waarderen.

Er zijn veel koppels bij wie dit niet lukt. Het zijn vooral vrouwen – en enkele mannen – die zich er aan wijden om 24 uur per dag voor een pasgeboren kind te zorgen. Vaak voelen ze zich onbegrepen en ondergewaardeerd door hun partner.

  • ‘Mijn moeder heeft 5 kinderen grootgebracht en klaagde nooit.’
  • ‘Maar het enige dat een baby doet is slapen en eten; je hebt toch niet te klagen?’
  • ‘Jij kunt de hele dag zitten terwijl ik voortdurend moet staan.’

Deze woorden kwetsen. Dergelijke zinnen kunnen veel kapotmaken tot het punt dat zelfs de opvoeding van het kind erdoor beïnvloed wordt. Dit komt doordat een verdrietige mama of papa niet in staat is om het beste van zichzelf aan het kind te geven. Al deze zaken moeten in overweging worden genomen.

Wanneer mama of papa zich ‘gevangen’ voelt

Men komt thuis en het avondeten is nog niet klaar. De kleren zijn nog niet gewassen en het huis is niet opgeruimd. Ze vragen zich af wat je de hele dag hebt gedaan.

De mogelijkheid bestaat dat een partner alleen oog heeft voor deze zaken. Het enige dat ze willen zien is dat de baby nu kalm, tevreden en geborgen ligt te slapen.

Papa en baby
  • Stel dat iemand iedere deze houding heeft. Op een bepaald moment zal de ouder die ouderschapsverlof heeft genomen, zich enorm beperkt en zelfs gevangen beginnen te voelen. Dit gevoel steekt de kop op omdat de prachtige taak van het opvoeden van een kind niet wordt gewaardeerd. Dit komt doordat de persoon waar ze het meest van houden, hun partner, het harde werk niet apprecieert.
  • Tijdens de eerste paar maanden en jaren van de opvoeding van een kind zijn we extreem waakzaam. Dit zal de stress enorm laten toenemen. We zijn bang dat de baby zal vallen, niet voldoende eet of slecht slaapt. We schatten risico’s in en houden de baby elke seconde van de dag in het oog.
  • Als bovendien onze partner ons ervan beschuldigt dat we onze huishoudelijke taken verwaarlozen of ons bekritiseert omdat we moe zijn, dan is er iets mis. We worden niet gewaardeerd. We krijgen geen respect en dit is een ingewikkelde situatie die opgelost moet worden.

Ik ben thuis, maar mijn werk is even belangrijk

In sommige gevallen zullen ouders tot een overeenkomst komen. ‘Ik neem ouderschapsverlof en jij gaat werken’. De ene partner zal verantwoordelijk zijn om het gezin financieel te onderhouden terwijl de andere partner een even belangrijke taak op zich neemt. De taak om een nieuw leven op te voeden, te onderwijzen en liefde te geven. Hierdoor zal op haar beurt de relatie van een stevige basis worden voorzien.

Daarom is het cruciaal dat we enkele zaken verduidelijken:

  • Een kind opvoeden is niet slechts een baan. Het is een deel van ons leven, een bezigheid die ons 7 dagen per week en 24 uur per dag opeist.
  • Een kind hebben betekent investeren in de toekomst, tijd, liefde en toewijding. Als het koppel niet samenwerkt dan zal het project niet tot een goed einde kunnen worden gebracht. We zullen niet in staat zijn om de authentieke kwaliteit van het leven te bieden die het best is voor onze kinderen.
  • De huishoudelijke taken komen op de tweede plaats. De baby moet altijd de hoogste prioriteit zijn. Als onze partner thuiskomt en ziet dat we nog niet gestreken hebben, dan betekent dit niet dat we de hele dag ‘niets hebben gedaan’.
Babyhandje

Een mama of papa heeft alle recht van de wereld om te zeggen dat hij of zij moe is. Ze hebben precies dezelfde rechten als de andere ouder die de hele dag heeft gewerkt. Zeggen dat ze moe zijn betekent niet dat ze minder van hun kinderen houden. Ze zoeken alleen maar een uitlaatklep en uiteraard verdienen ze het begrip van hun partner.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.